Gdzie kupujemy?

Poniżej krowy z Dzierżążna Małego.

Stadko naszej kochanej pani Sołtysiny Ireny.

14256_426083980779436_916536755_n

Mleko

Pyszne świeże mleko, pochodzi od krów ze zdjęcia powyżej. Sołtysina Dzierżążna Małego, Pani Irena posiada niewielkie stadko. Krowy pasą się na przepięknych rozległych łąkach w samym sercu Puszczy Nadnoteckiej. Sołtysina wraz ze swoim dzielnym mężem codziennie doją swoje podopieczne, oddają mleko między innymi do Czarnkowa, którego restrykcje co do jakości mleka są bardzo wysokie.

Z mleka sami wytwarzamy między innymi twaróg do pierogów, gziku, pozyskujemy również naturalną śmietanę m.in do naszych pysznych tortów. Kiedy mleko postoi u nas kilka dni możemy uraczyć naszych gości kwaśnym mlekiem, którego smak pamiętają jedynie nasze babki!

Miód

Pan Jan, również z przepięknie położonego Dzierżążna Małego zbudował w swoim ogrodzie niewielką pasiekę. Co roku jego pszczoły zbierają nektar z okolicznych kwiatów. Pierniki z miodem od pana Jasia smakują najlepiej!

Warzywa

Warzywa, między innymi pyszne ziemniaki, buraki pochodzą od naszego sąsiada Pana Muiała, który prowadzi sprawnie działające gospodarstwo i sprawdza się wyśmienicie w swojej roli. Smak jego ziemniaków śnił się już niejednemu gościowi Jaśkowej Zagrody.

Wędliny

Kruszewnia to niewielka masarnia istniejąca od 1989 roku, należąca do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolski. Właściciele opierają swoją produkcję na starej tradycji, w której stosuje się sprawdzone wiejskie receptury na bazie naturalnych przypraw.

Stanisław Słociński
dr Maryniak

Wyroby mięsne

Nowicki naturalnie to masarnia z tradycjami od pokoleń! Pan Jacek Nowicki przygotowuje swoje wyroby w 100% naturalnie, czyli tak jak lubimy najbardziej. Nie stosuje żadnej chemii, wyroby konserwuje jedynie solą lub peklosolą. To dlatego smak mięs od pana Jacka przypomina ten „przedwojenny”. Świnia Złotnicka hodowana jest na wolnym wybiegu, żywi się ziemniakami i zbożem. To dlatego nasze schabowe są tak pyszne!

Eko sery

Z Farmy pod Świerkami, od pani Beaty Futymy kupujemy między innymi przepyszny ser żółty Kreuzer. Pani Beata wraz z mężem prowadzą niewielkie gospodarstwo, codziennie doją swoje podopieczne, a w przydomowej mleczarni uzyskują przepyszne sery, domowe masło i przetwory mleczne. Ser Kreuzer to podstawowy składnik naszych pyrek zapiekanych.

Sery Grądzkie

Dojrzewające sery kozie pana Marka Grądzkiego to główne składniki naszych dwóch sałatek. Polecamy naszym gościom pomarańczowy, bardziej dojrzały i wyrazisty w smaku oraz biały, młodszy, delikatniejszy, obydwa przepyszne!
Pan Marek wypasa swoje krowy i kozy na własnych łąkach i karmi je tym co natura stworzyła, a nie laboratorium.